تاریخچه زبان برنامه نویسی اسکالا(Scala)
زبان برنامه نویسی اسکالا در سال 2003، توسط پروفسور مارتین اودرسکی که پایه گذار Generic جاوا و توسعه دهنده کامپایلر javac میباشد طراحی شد. اسکالا زبان برنامه نویسی شی گرا و تابعی می باشد و کاربردهای بسیاری از جمله تولید نرم افزار دارد. اسکالا از تلفیق دو زبان شی گرا جاوا و روبی بهر بری کرده است و سرعت و مقیاس پذیری مناسبی برای تولید نرم افزار دارد. این زبان برنامه نویسی یک زبان تقریبا نوپا میباشد.
کاربردها و ویژگی های زبان برنامه نویسی اسکالا (Scala)
این زبان، جزوه زبان های برنامه نویسی دشوار به حساب می آید، در واقع اسکلا طراحی بهینه تر جاوا میباشد که در ماشین های جاوا اجرا و پرداخته میشود. اسکلا برای رفع نیازهایی که در زبان جاوا میباشد ایجاد شده تا توسعه دهندگان توانایی پارادایم های بکار رفته در جاوا را با کدهای بهینه تر جایگزین کنند.
ساختار شکنی این زبان آن را به زبانی محبوب تبدیل کرده است، علاوه بر آن از این زبان برای برنامه های پیام رسانی و کامپیوتری نیز استفاده میشود از کاربرد های دیگر این زبان برنامه نویسی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایجاد زبان برای دامنه ها
- تحلیل داده ها با آپاچی اسپارک
- برنامه های وب
- تابع امازون لامبدا
- برنامه های API و اندروید
- ساخت الگوریتم های پیچیده با ML
- پردازش و ایجاده داده های موازی و دسته ای و همزمان
- جریان داده با اسپارک
- برنامه های جریان داده
- برنامه کامپیوتر
- بک اند و فرانت وب سایت ها و برنامه های وب
- پشتیبانی از IDE
- مقیاس پذیری بسیار بالا
- ...
این زبان برنامه نویسی، سریع و قابل درک است که نیازمند دانش فنی ندارد، این زبان شباهت ویژه ای با دو زبان برنامه نویسی با نام های سی و سی پلاس پلاس دارد که برای توسعه دهندگان جاوا زبان محبوبی میباشد. این زبان از زبان های روبی، پایتون و نود جی اس سریعتر است.
همانطور که در قبل نیز اشاره کردیم با زبان برنامه نویسی جاوا ادغام میشود. از این زبان برای برنامه های تحت وب نیز استفاده میشود و همچنین مورد استفاده شرکت هایی است که از کلان داده ها بهره می گیرند به طور مثال: از این زبان برنامه نویسی شرکت های بزرگی مانند توییتر و لینکدین استفاده کرده و اکثر پایه ک های خود را در اسکالا منتقل کرده اند.
پیش نیازهایی که برای زبان برنامه نویسی اسکالا لازم است شامل موارد زیر میشود:
- نصب نسخه به روز JDK و Eclipse بر روی سیستم و بارگذاری زبان برنامه نویسی اسکلا و تایید مجوز های لازم برای نصب را وارد کرده تا این زبان اجرا شود، دقت کنید که این زبان برنامه نویسی از IDE پشتیبانی کرده و نصب را آسانتر میکند.
- مهارت مبتدی دانش جاوا (گرچه این امر ضروری نمی باشد)، اگر از زبان های پایتون و سی پلاس پلاس نیز آگاهی داشته باشید میتوانید با این زبان برنامه نویسی پیشرفت کنید.
از دیگر امکاناتی که این زبان برنامه نویسی ارائه میدهد میتوان به ساخت DSL اشاره کرد، این قابلیت امکان ایجاد زبان اختصاصی برای دامنه را بدون نیاز به داشتن مهارت فراهم میکند. زبان برنامه نویسی اسکالا ساختار چند زبانه ای دارد که میتوان از ان برای کتابخانه اسکالا بهره برد.
یکی از معایب این زبان برنامه نویسی این است که همیشه میتوان با پارادایم شی گرا بازگشت و این عمل شما را در تفکر عملکردی نگه نمیدارد، همچنین به دلیل اجرا شدن این زبان برنامه نویسی بر روی JVM باعث شده که هیچ بهینه سازی بازگشتی امکان پذیر نباشد.
اسکالا دارای یک توسعه دهنده محدود است بنابراین جاوا در این زمینه برای کد نویسی یاری میکند تا فضای محدود را چشم پوشی کرد. از طرفی باید این مورد را ذکر کرد که این زبان برنامه نویسی شی گرا و عملکردی است که باعث میشود درک اطلاعات را پیچیده کند.
نتیجه گیری
زبان برنامه نویسی اسکالا یک زبان چند منظوره است که اصول برنامه نویسی تابعی و شی گرا را با هم ادغام می کند، همچنین مشکلات و پیچیدگی زبان های دیگر را رفع کرده و با کدهای زبان برنامه نویسی جاوا ادغام میشود و با کتابخانه های جاوا به خوبی کار میکند. این زبان برنامه نویسی آسان برای برای توسعه برنامه های تحت وب نیز بسیار استفاده میشود.